Suzhou
Blijf op de hoogte en volg Joëlle
19 Maart 2006 | China, Shanghai
Het werd weer eens tijd om jullie bij te praten dus vandaar deze nieuwe update. Gisteren samen met Claire (Chinese Assistent Training Manager) naar Suzhou gegaan. Dit is een 'kleine' stad ten westen van Shanghai met 5 miljoen inwoners. Deze stad staat bekend om zijn goedkope trouwjurken...en aangezien Claire gaat trouwen in september had ze ons meegevraagd naar deze indrukwekkende stad. Om 6.45 uur ging de wekker, toch een uurtje langer dan normaal geslapen, heerlijk ontbeten (cornflakes met chocopops, geroosterd bruin brood met jam, watermeloen en sinaasappelpartjes)en toen in de staff bus op weg naar people's square. Daar aangekomen wachten op de bus naar het station. Heb nog nooit zo'n rare busreis meegemaakt. We proppen onszelf in een iets te volle, gammele bus. Boven deze massa mensen steekt een zeer verzorgde vrouwelijke chinees haar hoofd uit om te vertellen dat deze rit 2 RMB kost, is zo'n € 0,20. En dat toch voor een rit van zeker 20 minuten. Wij geven het geld aan mensen die het via via weer aan deze vrouw overhandigen. Krijgen onze tickets en de reis kan beginnen. Ik kijk om me heen, kijken tientallen Chinezen schaamteloos terug. Dus toch niet zo normaal voor westerlingen om de bus te nemen. Naast me staat een Chinese vrouw over haar buik te wrijven, zakt door haar knieën en begint over te geven. Ook dit schijnt normaal te zijn, want niemand kijkt op of om. Nou ja, behalve een man die naast deze vrouw op een stoel zit en zich toch minder comfortabel begint te voelen. Claire neemt ons mee naar een sta-plekje meer achter in de bus. Hier pakt de vrouw, waar we zojuist ons geld aan hebben gegeven, een emmer en loopt hiermee naar achteren. Kinderen dragen hier broeken met een gat bij hun kruis. En is inderdaad erg makkelijk, want je houdt als moeder je kind in de plasstand en er kan gewoon geplast worden. Geen broekjes omlaag, schoentjes uit, papieren zakdoekjes in de aanslag, nee gewoon op z'n Chinees. Na deze zeer aparte busreis komen we aan bij het station. Een heel ander gedeelte van Shanghai. Veel armoede, grauwe gebouwen en ook weer veel mensen op straat. Het station is zeker 10 keer zo groot als station Amsterdam, niet normaal. Grote hallen waar mensen wachten om naar hun trein te mogen gaan. Claire vertelde ons dat we de fasttrain hadden. Deze gaat zo'n 60 km. per uur, echt lachwekkend dus. Hier in China is het de bedoeling dat je een treinkaartje koopt voor vertrek, kunnen wij inkomen. Maar dat je deze een week van te voren moet kopen om überhaupt zitplaatsten te hebben vond ik erg apart. Wij stonden dus in een fasttrain op weg naar Suzhou voor 23 RMB (€ 2,30 -> jullie hebben hem al door alles delen door tien). In Suzhou aangekomen wachtte Emma (Chinese trainee) op ons. Zij komt oorspronkelijk uit Suzhou en is hier dan ook gedurende haar vrije dagen. Zij nam ons mee in de taxi (waar we op moesten wachten in een rij zo groot als de gemiddelde rij bij de Efteling) op weg naar het kleine centrum. Hier aangekomen de tante van Emma ontmoet, zij zit namelijk in de trouwjurken business. Je kunt maar ergens goed in zijn, toch? Verschillende winkels afgestruind op zoek naar DE jurk. Hier slaagde we vrij snel in. Een hele mooie witte jurk, dus wij dachten; erg snel klaar. Nee, er moest nog zeker een jurk bij voor de avond. Emma vertelde dat de meeste bruiden vier jurken dragen gedurende hun trouwdag. Claire vond twee genoeg. Maar de tweede duurde wat langer. Dit moest een mooie, gekleurde avondjurk zijn. Uiteindelijk heeft ze, op aandringen van ons, een hele mooie paarse jurk gekocht. Ik was helemaal jaloers, zo mooi. Ik heb er even over nagedacht om ook een jurk te kopen, voor een gala ofzo maar niet gedaan. Ze was geslaagd voor in totaal 420 RMB (€ 42,-!!!!). Ik ga zeker terug naar China als ik ga trouwen, het ticket is nog goedkoper dan een gemiddelde trouwjurk in Nederland. Hierna een heerlijk brood/pizza op, wat ze verkopen aan de straat. Wij hadden dit in Shanghai ook al vaker gezien, maar wisten niet of het wel te vertrouwen was. Nu dus gekocht en heerlijk gegeten. Echt een aanrader, kosten 2 RMB (€ 0,20). Marèl en ik waren ondertussen erg moe en we besloten om terug te gaan naar het station waar onze trein vertraging bleek te hebben. Emma had voor kaartjes gezorgd, je kunt hier namelijk geen retour kopen en deze keer maar 13 RMB betaald. Weer staanplaatsen. Maar we hadden geluk, we zijn ingestapt en gewoon gaan zitten op drie lege plekken. Deze mensen zijn niet op komen dagen, waardoor we heerlijk hebben geslapen in de minder fasttrain. Deze reis duurde dan ook een stuk langer. Weer met het staffbusje terug en heerlijk genieten van een kopje Chinese thee. Dat drinken we beiden erg graag. Hebben in Suzhou verschillende gedroogde bloemen gekocht voor in de thee. Was ook weer zeer geslaagd. Vanmorgen heerlijk uitgeslapen en ontbeten. We pakken dadelijk (12.00 uur) weer de bus naar people's square om even over de bund te gaan wandelen en daarna waarschijnlijk nog even te shoppen.
Ook op mijn werk gaat het ook nog steeds prima. Begint wel een beetje te vervelen om steeds dezelfde diensten te draaien en steeds met de Boeing Groep te praten. Hele aardige Amerikanen daar niet van, maar wil ook wel weer iets anders. Heb een report geschreven over de klachten van de Boeing Groep met eventuele tips en dit overhandigd aan de general manager. Wel gaaf dat dat hier allemaal kan. We worden goed opgenomen in het management team. Ze zijn we afgelopen week meegegaan naar een karaoke voorstelling in de stad. Susan (Human Resources Manager) nodigde ons uit. Deze finale ging tussen de tien overgebleven internationale hotels binnen Shanghai. Ons hotel was al afgevallen. Heb weer enorm gelachen natuurlijk. Chinezen gaan helemaal uit hun dak als ze een microfoon in hun handen krijgen. Echt leuk. Maar goed, nu genoeg verteld. Tijd om mijn pakje op te halen voor morgen en mijn tas te pakken.
Weer heel erg bedankt voor alle lieve reacties en tot schrijfs.
Dikke kus Joëlle
19 Maart 2006 - 12:02
Anja:
Hey Joelle..
Leuk verhaaltje weer! Jah je houdt ons goed op de hoogte. Wel lachen die fast train, ze houden er wel een beetje andere gewoontes op na. Heel leuk om te lezen vind ik!! Meis heel veel plezier en dikke kus, An -
20 Maart 2006 - 02:37
Frederique:
Hoi lieverd.
Wat een verhaal zeg.
Zie het helemaal voor me die busreis. Was dus al een hele ervaring op zich. Ik heb hier in het hotel ook en chinese bruiloft meegemaakt. Is ook echt super grappig om te zien. En heb je zelf nog jurken gepast? Voordat geld moet je er eigenlijk echt eentje kopen. Vond het skypen ook super. Leuk om je weer even gesproken te hebben. Kijk alweer uit naar je volgende verhaaltje. Liefs Frederique -
20 Maart 2006 - 13:47
Antoinette:
Wat een reis zeg, zo zie je wel iets van het echte China. In Shanghai is het toch wat westers hè? Heb je wel een galajurk gepast? Was je eigenlijk wel van plan toch! Mopje tot snel en werk ze!!
mam -
20 Maart 2006 - 21:20
Je Broertje:
Ha lieverd,
Wat een verhaal weer zeg. Super leuk om mee te maken natuurlijk. Is zo'n stage wel de ideale manier om de chinese cultuur echt te leren kennen. Heel gaaf! Ik heb zelf komende vrijdag het beruchte tentamen van goederenstroombeheersing :( Ik doe m'n best! Wens ik je nog heel veel plezier daar en we skypen snel bij! Kus -
21 Maart 2006 - 12:55
Oma Riet.:
Je kunt straks een boek gaan schrijven over jullie belevenissen. Zalbest spannend zijn! Heb vanmorgen weer heel wat foto's bekeken, oa. van de trouwjurken passerij.Wel een chique bedoening. Liefs en kus. -
22 Maart 2006 - 07:42
Karin:
Nou, de kaartjes voor de Rolling Stones zijn geregeld! Best een redelijke prijs toch?! We hebben gewoon mazzel gehad.
We bellen! x Karin -
24 Maart 2006 - 17:06
Judith:
Heej lieverd!
Hoe is het met je? Ik moet idd echt nog een keertje met je skypen! Maar heb helaas een te kort aan internet.. Wat hopelijk over een maand allemaal goedkomt! Dan zal ik ff meer van me laten horen!
Kus Juud -
24 Maart 2006 - 21:06
Hanneke:
hoi joelle,
wat een avonturen!
leuke foto's ook.
lot maakt het ook prima op sumatra, kijk maar op haar site!
nog veel succes en veel liefs van
pullesjes -
27 Maart 2006 - 14:29
Hilde:
Jezus, wat een absurd verhaal in die bus!! Ik dacht dat het hier erg was maar dat valt dus 100% mee. Als ik dat zo hoor is bij jullie wel echt alles goedkoop, €0,20 voor een busreis, daar betalen wij al snel het dubbele voor. Voel me gewoonweg afgezet ;)
We hebben vorige week zondag een bruiloft meegemaakt is echt een super ervaring, moet je echt heen gaan als je kan!!
kuss -
28 Maart 2006 - 21:36
Matthias:
hellow guccigirl, savatjes?
Vré schoon foto's die ier te zien zijn. De Huang Pu rivier is net uit een sprookje geplukt. Dan wel een futuristisch sprookje; die toren met die bollen.
Het paarse jurk is idd de moeite. Indien je geen voor uzelf koopt, koop er dan, breng ze mee en verkoop ze hier, tzal u schoon geld opleveren. ;o)
Nog veel succes en veel leute, ciao matthias -
29 Maart 2006 - 13:25
Janneke Van Zandwijk:
Hey Joelle,
Wat leuk dat je het zo naar je zin hebt!! Ik zou toch maar wat jurken meenemen. Ze komen altijd van pas hihi!! Heel veel plezier nog!! Liefs Janneke -
31 Maart 2006 - 14:33
Mona:
hey meis, wat leuk je verhaatlje weer te lezen. Aparte he die karaoke drang,haha. maar wel super leuk om ook een keer te doen. Wat gaaf dat jullie mee mochten met het uitzoeken van de jurk. spreek je snel weer. liefs -
01 April 2006 - 10:09
Peter En Jose:
Hoi Joelle,
Weer een fantastich mooi stuk verhaal, gewellig om zo China te leren kennen. Gisterenavond zijn we gezellig bij je pa en ma geweest en natuurlijk alle verhalen van jou aangehoord, ze zijn echt trots op je. Het is ook steeds leuk om al je belevenissen zo te kunnen lezen. Nou Joelle tot het volgende verhaal!
Veel liefs van
Peter en Jose -
01 April 2006 - 15:39
Donna:
Hey Joelle,
wat een belevenissen weer, super! Ik ga duidelijk ook een jurk daar kopen als ik ga trouwen haha :) de tijd vliegt he? Het is alweer april! en ik heb nog zoveel niet gezien van parijs..dan heb jij helemaaall niet genoeg tijd!;)Nou meid, werkse weer voor de volgende weken, blijf je verhalen lezen, leukleuk!
Dikke kus Donna