Berichtje van mijn broertje... - Reisverslag uit Shanghai, China van Joëlle van Lierop - WaarBenJij.nu Berichtje van mijn broertje... - Reisverslag uit Shanghai, China van Joëlle van Lierop - WaarBenJij.nu

Berichtje van mijn broertje...

Blijf op de hoogte en volg Joëlle

11 Mei 2006 | China, Shanghai

Ha lieve allemaal!

Even een berichtje uit China vanuit Shanghai. Ik vond het voor die luttele drie weken een beetje overdreven om een vincentinchina.endaarmaakthijallemaalgave.dingenmee.waarben.jij.nu site op te zetten, dus vandaar deze update op de site van Joëlle.

Eerste dagen Shanghai waren heel raar. Ik zag m’n zusje weer na bijna drie maanden en ik had enorm last van een jetlag. Vlucht was ok, maar slapen is heel moeilijk. Je komt dus met je lamme hoofd in China aan en je lichaam wil gaan slapen. Wrong… het is 8.30 uur en je hebt een nieuwe dag voor je. Joëlle stond me al op te wachten en ik moest echt twee keer kijken. Heel ander kapsel en kleren, maar het stond d’r heel goed. Met het busje naar het hotel en daar begon de pret. Meneer kreeg een eigen kamer met kingsize bed, gratis ontbijt en avondeten. Super-de-luxe!
De dag erna (donderdag) voor het eerst het centrum van Shanghai in. Het hotel ligt op het eiland Pudong, zo’n 40 km van het centrum af, dus het kost ongeveer een uur om in het centrum te komen.
We hebben lekker rondgewandeld en Joëlle heeft me o.a. People Square, de Nanjing Road, het Peace Hotel en de Bund laten zien. Ik heb mijn ogen uitgekeken. Ongelofelijk dat China. Mensen staan te roggelen en te kitsen en de auto’s uit de jaren ’70 rijden hier in gereïncarneerde vorm rond. Om maar een voorbeeld te noemen, in een VW Santana of een Citroën ZX ben je hier de man… Even gevraagd wat een C5 kost, maar dat bleek 700.000 RMB te zijn, wat neerkomt op 70.000 euro (geen wonder dus dat ik die nog geen ben tegengekomen). Het verkeer wordt vaak geregeld door een Chineesje met een fluitje. Als je die negeert krijg je een waar fluitconcert (moesten we toch even proberen..). Zo’n mannetje is toch wel handig aangezien alle verkeerstekens hier genegeerd worden. Een zebrapad ligt er wel maar niemand snapt de betekenis ervan. Rechts inhalen is hier eigenlijk gebruikelijker dan links en afsnijden is heel normaal. Hilarisch.
Vrijdag moest Joëlle nog even werken en daarna zijn we snel vertrokken naar het vliegveld dat praktisch naast het hotel ligt. We vlogen om 17.00 uur. Wat wij trouwens helemaal niet kennen, maar wat in China echt gebruikelijk is, is een veiling in het vliegtuig. We waren nog aan het taxiën toen er ineens een stewardess opstond met een aantal dingen in d’r handen om te veilen. De buit bestond uit twee vliegtickets, een verzorgingskit en iets waarvan wij niet konden achterhalen wat dat was. Er werd druk geroepen in het Chinees en de eerste handen gingen de lucht in. Uiteindelijk riep de stewardess iets dat leek op eenmaal, andermaal en de veiling werd afgesloten.

In Xi’an verbleven we in een hotel midden in het centrum. We hadden via een Chinese internetsite gereserveerd, waardoor we maar de helft van de prijs hoefden te betalen. De vrijdagavond zijn we meteen al wat gaan drinken met Stephan & Sander die in Xi’an stage lopen. De volgende dag Xi’an verkend op de fiets. Heel gaaf. Na een aantal jeugdherbergen te hebben bezocht kregen we het eindelijk voor elkaar om twee fietsen te huren. Sjoerd had zelf een fiets en de rest ging met de taxi. Dat fietsen was al een waar avontuur op zich. De fietsen waren uiteraard veel te laag en de remmen werkten amper. Eerste kwartier ben je super voorzichtig en stop je voor elke auto, maar dat schiet dus niet op. Je staat meer naast je fiets dan dat je erop zit. Gewoon jezelf tussen de auto’s mengen dan maar, en lekker asociaal doen. Die dag hebben we de Big Goose Pagode, de Bell Tower en de Drum Tower gezien afgewisseld door de nodige terrasjes ;)
’s Avonds zijn we met de mannen (Stephan, Sander, Sjoerd, Bob & Jerôme) eerst gaan eten in een erg goed Japans restaurant en daarna gaan stappen. Het grappige was dat je binnen in de discotheek eerst een soort winkeltje had waar je allerlei soorten sterke drank kon kopen voor weinig geld. Die nam een hulpje dan voor je mee naar binnen samen met drie kannen en een aantal glazen. Konden we dus de hele avond onze eigen mixen bouwen. Verder wordt er in China veel gedobbeld op stap. Een soort biedspelletje en degene die verliest moet drinken. Vinden ze helemaal geweldig hier.
De volgende dag met een fris(?) hoofd naar de mooiste bezienswaardigheid van Xi’an; het Terracotta Leger!! Op aanraden van Stephan hebben we eerst de twee minst mooie hallen gezien (hal 2 en 3) en daarna de hal met het meest aantal onbeschadigde soldaten. Het zag er echt indrukwekkend uit. Je moet als keizer echt geen hobby’s hebben gehad, om op het idee te komen om een leger te laten bouwen van naar schatting 11000 soldaten en paarden van terracotta…
Daarna zijn we via een nabijgelegen kabelbaan de bergen ingegaan wat ook zeker de nodige kodakmomenten opleverde…’s Avonds hebben we gegeten bij twee Chinese collegaatjes van Bob & Sjoerd. Heel lekker..
Maandag was alweer onze laatste dag in Xi’an die we hebben besteed aan het verder bezichtigen van de stad en we hebben een typisch Chinese markt bezocht. Stephan had voor ons tickets geregeld voor de nachttrein van Xi’an naar Beijing. Je kunt die tickets namelijk niet via internet kopen ofzo en in Shanghai kun je alleen tickets kopen voor treinen die vertrekken vanuit Shanghai. Lekker handig dus… Maar goed, hij had de tickets voor ons gekocht en de nacht van maandag op dinsdag hebben we dus in een nachttrein doorgebracht. Op zich een ideale manier van reizen, alleen niet als je de afmetingen hebt van een grote Europeaan. Bed was echt veel te kort en veel te smal. We hadden wel luxe schermpjes aan de muur, zodat we nog een film konden kijken, maar het slapen viel net mee. Joëlle had hier trouwens minder moeite mee en ze werd ’s ochtends uitgeslapen wakker.
Dinsdag 7.15 uur. Aangekomen in Beijing en op naar de youth hostel die een collega van de Esso had aangeraden. Bleek ook een echt gezellige hostel te zijn, midden in een hútòng (Chinees voor narrow alleyways). Spullen gedropt en de stad in. ’s Ochtends zijn we naar het Plein van de Hemelse Vrede geweest en aansluitend hebben we de tuinen rondom de Verboden Stad bezocht. ’s Middags zijn we naar de Temple of Heaven geweest dat iets buiten de stad lag. Echt prachtig allemaal. De tempel was net gerestaureerd, dus daar hadden we wel geluk mee. Je merkt trouwens dat ze alle bezienswaardigheden hier aan het restaureren zijn, vanwege de Olympische Spelen van 2008. Dat verklaart ook waarom de stad één grote bouwput is. Pim vertelde dat ze iets buiten Beijing een stadion aan het bouwen zijn van 500 miljoen US dollars!! Verder zijn ze het vliegveld hard aan het uitbreiden omdat dat de grootste van de wereld moet worden….
’s Avonds gegeten in een Chinees restaurant waar we ons culinair hebben laten verrassen.
Woensdag hebben we het Zomerpaleis bezocht dat zich ook even buiten de stad bevond. Zeker de moeite waard en nauwelijks in één dag te doen.
Donderdag was het dan zover, de Chinese Muur!! We hadden in de youth hostel brochures zien liggen van een aantal trips naar de Muur. Eén daarvan heette Secret Wall. Uhmm…klinkt interessant. Het bleek dus echt super te zijn. We werden met nog 6 andere gasten van de hostel (Amerikanen) naar de bergen gebracht en lopen maar. Langs afdalingen en steile klims bereikten we na ongeveer 2 uur lopen de Chinese Muur. Geen muur dat zwart zag van de toeristen en stalletjes met souvenirs, maar alleen wij en de muur. Super! We vervolgden onze tocht over de muur, waardoor we steeds een nieuw deel van de muur te zien kregen en we een prachtig uitzicht hadden over de bergen. De tocht werd afgesloten met een Chinese lunch bij locals. Chopsticks kwamen tevoorschijn en eten maar. Ja die chopsticks is ook een verhaal apart… Ik kan er inmiddels prima mee eten, maar in het begin was dat echt lachen af en toe. Had je na een kwartier proberen eindelijk een stukje vlees tussen je houten latjes, zwiepten de stokjes door, waardoor het stuk vlees aan de andere kant van de tafel belandde. Als je dan een dag hebt rondgewandeld en bijna van jezelf gaat van de honger, is dat erg frustrerend. Om nog maar over mijn RSI-pols te zwijgen…
De laatste dag van onze stedentrip hebben we gevuld met de Forbidden City en een bezoek aan de Bell en Drum Tower. Wederom erg indrukwekkend. Joëlle las steeds voor wat er in haar boek stond, zodat we nog behoorlijk wat van de Chinese geschiedenis hebben geleerd ook.

Zo, dat was het wel ongeveer. De overige dagen gebruik ik nu om Shanghai verder te verkennen en komend weekend staat Hangzhou op de planning. Volgens de Chinezen heb je boven de hemel en op aarde Hangzhou. Beloofd dus wat…

Groetjes vanuit Shanghai en ik zie jullie weer in NL!

Vincent

• 11 Mei 2006 - 13:46

Antoinette:

Ha schatten.
    Wat een enig verhaal Vin. Wij wisten de grote lijnen natuurlijk al, maar zo leeft het veel meer!! Fijn dat je bezoek zo speciaal is geworden. Jou zien we zo en op Joëlle moeten we nog even wachten.... Een hele dikke kus voor jullie allebei en tot skype.
    mam

• 12 Mei 2006 - 10:21

Frederique:

Hoi Joelle en Vin,
    Ik had ook al een groot deel van het verhaal gehoord. Ben nu ook wel heel nieuwsgierig hoe China is. Volgens mij is het heel anders dan Maleisie. Geniet nog maar lekker van je laatste daagjes. En Joelle, ik heb steeds dienst van 10 tot 6 of van 9 tot 5. Skypen wordt misschien een beetje moeilijk. Anders een keer op een zondag? Liefs en een dikke kus

• 12 Mei 2006 - 10:44

Oma Riet.:

Je hebt dezelfde manier van vertellen als je zus.Je beleeft het gewoon mee. Heb wel veel gelachen.Fijn dat we al een gedeelte van je belevenissen weten. Voor jullie beidjes veel liefs en een dikke kus. Oma.

• 12 Mei 2006 - 10:55

Hilde:

Hallo samen,

ahhhhh broer en zus hereningd!! Echt super leuk voor jullie... ik mis het idee gewoon.

Veel plezier nog de laatste daagjes en ik zal binnen kort ook maar eens gaan skypen!!

kuss

• 12 Mei 2006 - 11:20

Jullie Zusje!:

Heey sukkels!
    Zo te horen gaat het allemaal super daar! Ben benieuwd naar alle verhalen en de foto's die we dan eindelijk mogen zien! heheh.. Ik vind het wel balen dat ik daar nu ook niet zit mjah maak hier ook hele leuke dingen mee! De vakentie was dus echt super en morgen ga ik naar Paris! Super veel zin in! Weet helemaal niet wat ik er van moet verwachten ofzo, dus is wel spannend! Vandaag was op school laatste school dag...alle leraren werden echt vet in de zeik gezet! Vooral Korste(n)! Was wel grappig! Ik mis jullie echt super erg en kijk erna uit om Vinnie maandag weer te zien! Ik moet nog ff kijken of ik je dan mee kan komen ophalen, want ik heb dan harmonie. Normaal zou het geen probleem zijn als ik er een keer niet ben, maar we hebben over twee weken een groot concert dus moet er dan eigenlijk wel bij zijn. Beetje jammer! Maar goed ik ga weer afronden;)
    Heel veel plezier daar nog en geniet er van he!

Dikke kus jullie zusje vanuit Hapert!!!

• 12 Mei 2006 - 19:20

An:

Hey Joelle en Vin..
    Super verhaal weer. En Joelle wat een super leuk jasje! Vin zie ik binnenkort weer en hij praat mij wel bij, toch?? Joelle nog veel plezier en ik heb heel veel zin je weer terug te zien! Kus An

• 13 Mei 2006 - 07:38

Stephan:

Hey Vincent,

Super gaaf dat je het zo naar je zin hebt gehad! Zeker wel weer moeilijk om weer terug te gaan naar het kleine landje!? Was heel erg gezellig in Xi'an!

Stephan

• 15 Mei 2006 - 10:43

Judith:

Heej meis!

Idd, ik mis die gesprekken ook wel! Lekker samen eten en drinken natuurlijk! Maarja, we moeten er wat voor "opgeven" he :-)
    Wanneer vlieg jij terug trouwens? Moeten zeker datum prikken voor flink feestje :-)

Kus Juud

• 21 Mei 2006 - 12:36

Mart:

Hoi Joelle ( en misschien ook Vincent)
    Via jouw pa hoorde ik van deze site, dus ik even kijken.Zo nieuwsgierig ben ik dan wel. Wist eerst niet eens trouwens dat je in China zat! Wat een avontuur zeg. Mis je Nederland of valt dat allemaal wel mee? Hartstikke mooi verhaal van jullie met al die highlights van China, Chinese muur, Verboden Stad, Terracotta Leger. Toe maar. (gun het jullie natuurlijk allemaal van harte). Komen pa en ma ook nog een keer op bezoek, of moeten die de boel in Hapert overeind houden?
    Ik hoop dat onze Daan later ook zo reislustig wordt of stage gaat lopen in het buitenland. Lijkt me reuze interessant.
    Nou, ik brei er weer een eind aan. Ik vond het hartstikke leuk om even te contacten met een meisje van groep 5, nu een jonge dame in China. Joelle nog veel succes aldaar en de groetjes van meester Mart, Het Palet.

• 21 Mei 2006 - 20:24

Elke:

tijd voor een update nicht!

• 24 Mei 2006 - 17:11

Elly:

hallo Vincent en Joëlle,
    Met veel belangstelling (jullie) jouw verhaal gelezen. Het leuke is dat het heel herkenbaar is. Jullie ervaringen in Xian en Beijing zijn ook onze ervaringen. Alleen zijn wij niet gaan stappen.....
    Jouw kennismaking met Shanghai en de fluitende hulp bij het oversteken; het fietsen in Xian;de bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen; de super steile muur en het schitterende uitzicht;de taxi's/de auto's;de snelheid en het inhalen én zonder ongelukken!; de drukte; het chinese eten; de hutongs; de hoeveelheid mensen; de reis per nachttrein; de binnenlandse vleigreis en nog veel meer. De goede rondleiding van twee ervaren dames maken de reis nog veel leuker. Ook Marel heeft ons de geschiedenis onderweg verteld/voorgelezen.
    Een superleuk verhaal. En wat zeker is: beide dames genieten van hun stage! Wat ook een ervaring!
    Groetjes, Elly en Arno